Alergie jsou na vzestupu a zde jsou tři důvody proč
Výzkumné centrum pro prevenci nemocí (US.Centers for Disease Control and Prevention) ve Spojených státech zjistilo, že potravinové alergie vzrostly u dětí v letech 1997 až 2011 zhruba o 50 % a nyní postihují 1 ze 13 dětí ve Spojených státech, což činí v průměru 2 studenty v každé třídě.
Asi 90 % alergických reakcí souvisí s těmito osmi potravinami: mléko, vejce, arašídy, ořechy, sója, pšenice, ryby a korýši. Potravinové alergie způsobují ve Spojených státech přibližně 300 000 ambulantních návštěv ročně u dětí mladších 18 let. V souvislosti s těmito čísly se zkoumá několik teorií včetně jedné, spojené s naší posedlostí bojem proti cizorodým zárodkům. Takzvaná hygienická hypotéza předpokládá, že pokud nejsme v dostatečné míře vystaveni působení infekčních látek v raném dětství, můžeme následně vytvořit situaci, kdy imunitní systém bere i potravinový protein jako invazivní bakterii (bacil).
Je jisté, že otázka nadměrné čistotnosti vyvolávající imunitní onemocnění je a bude stále diskutované téma. Nicméně značný počet lékařů se opravdu domnívá, že hygienická hypotéza má svou nemalou zásluhu na rozvoji alergických onemocněních. „Jsme příliš čistotní,“ řekl nedávno na konferenci CNBC Dr. Leigh Vinocur z americké lékařské fakulty. „V podstatě vytváříme alergie sami pro sebe.“
Vinocur uvedl, že pokud jsou léky, jako jsou antibiotika nebo léky na snížení produkce žaludečních kyselin nadměrně užívány, může být gastrointestinální trakt (žaludeční a střevní soustava) změněn a mohou vznikat další zdravotní problémy. "Zbavili jsme se tolika základních mikrobů, kterým jsme dříve bývali vystaveni, že naše imunitní systémy jsou nečinné a čekají na útok," řekl Vinocur.
Dalším důvodem rostoucího počtu alergií mohou být změny životního prostředí. Klimatologové uvádí, že nejteplejší klimatologické desetiletí bylo v letech 2000 – 2009. Průměrná teplota by se v příštích desetiletích mohla zvýšit až o dalších 10 °C. Teplejší klima může zhoršit respirační alergie, protože vegetační období rostlin se prodlužuje a tím se zvyšuje množství pylů a alergenů, tvrdí někteří vědci.
Dr. R. Sharon Chintrajah ze Sean N. Parkerova centra pro výzkum alergie a astmatu na Stanfordské univerzitě se domnívá, že příčinou alergií je kombinace mnoha faktorů. Čistota a životní prostředí ke změnám pouze přispívají, ale svoji roli hraje i epigenetika (nauka o tom, jak se geny mění následkem chování nás samotných). Například různé faktory, kterým je dítě vystavené v děloze, mohou mít velký vliv na jeho dětství. Dr. R. Sharon Chintrajah řekla, že vědci pokračují ve studiu toho, jaké potraviny matky jedí během těhotenství, v různých časech a v určitých trimestrech, aby zjistili, jaký dopad to má na jejich dítě.
"Snažíme se aktivně porozumět určité části hádanky, pokud jde o alergie," řekla Dr. R. Sharon Chintrajah. "Pochopení malých kousků skládačky nám nakonec pomůže zjistit o alergiích více jako celku."
Ondřej Ševčík