Křepelčí vajíčka — tradiční čínská medicína v boji proti alergii
Jedním z dietetických doporučení, které svým pacientům-alergikům dávali již lékaři ve starověké Číně, bylo pravidelné konzumování křepelčích vajíček, která pomáhala ulevit od obtíží spojených se sennou rýmou, astmatem a atopickým ekzémem. Ze Staré Číny se tato doporučení šířila dále a křepelčí vajíčka jsou běžně užívána při alergii třebas na území Turecka i Francie, kde dokonce proběhly i studie zkoumající ústup alergických obtíží u zaměstnanců pracujících na křepelčích farmách.
I když je křepelčí vajíčko výrazně menší, než vajíčko slepičí, přesto obsahuje násobně větší dávky vitamínu A, B, více draslíku, železa, omega mastných kyselin a jeho nutriční hodnota je obrovská. V bílku jsou ve vysoké míře zastoupeny glykoproteiny ovomukoidy a ovoinhibitory, které mají schopnost inhibičně vázat některé z enzymů, které jsou součástí alergické reakce. Tyto glykoproteiny zabraňují vyplavování histaminu, který je zodpovědný za typické příznaky alergie (kýchání, vodnatá rýma, slzení, svědění) a pacient cítí brzkou úlevu. Kromě toho, že ovomukoidy a ovoinhibitory působí přímo v akutní fázi alergické reakce, mají rovněž i silný preventivní účinek. Oficiální doporučení na to, kolik křepelčích vajíček máte denně sníst, samozřejmě neexistují, každý si svou optimální dávku najde sám. Nicméně pro ty, kteří z různých důvodu vajíčka ve větší míře konzumovat nechtějí, jsou již na trhu tablety obsahující výtažky z křepelčích vajíček a tam již doporučené dávkování najdete (StopALERG).
Mgr. Hana Sochůrková
Zdroj: Food Science&Nutrition 2014,2(6):655-663