Jarní stromy a zkřížené alergie

Zimní období se pomalu blíží ke konci a začne nám pylová sezóna. Slyšeli jste už o zkřížené alergii? Je to méně známý jev který se vyskytuje často mezi pyly a potravinami.

Alergiky v České republice nejvíce trápí pyly třech skupin:

1. Břízovité a lískovité (označované jako jarní stromy).

2. Lipnicovité (trávy, obilí).

3. Hvězdnicovité (pelyněk a ambrosie).

Poučený pylový alergik ví, že po klidném zimním období ho koncem zimy či začátkem jara čeká krušné období, kdy naplno udeří agresivní pyl břízy. Bříza je totiž schopna vyprodukovat obrovské množství pylu, které je unášeno větrem do poměrně velké vzdálenosti, takže alergií trpí i jedinci, kteří nemají strom břízy vůbec v dohledu. O tom, jak se pylům jarních stromů bránit, jsme psali již v jednom z předcházejících článků našeho magazínu (Článek rozkvetly nám břízy >>).

Dnes se zmíníme o jednom z méně známých průvodních jevů — zkřížené alergii. Jedná se o situaci, kdy IgE protilátky imunitního systému jedince, které byly vytvořeny původně proti určitému alergenu (např. pylu břízy), mylně reagují na jinou látku, protože má buď podobnou sekvenci aminokyselin, nebo podobnou chemickou strukturu. Velmi často se zkřížené reakce vyskytují právě mezi pyly a potravinami. Uvádí se, že více než 50 % osob alergických na pyl břízy, olše, lísky může mít alergii na ovoce (dominují jablka, rovněž i hrušky, švestky, broskve, třešně, meruňky), kořenovou zeleninu, sóju  ořechy a mandle.

Hlavním projevem alergie je tzv. orální alergický syndrom, který vzniká po požití syrového ovoce, či zeleniny a je doprovázen svěděním úst, škrábáním v krku, otokem patra a  hrtanu, rýmou, zánětem spojivek a v nejvážnějším případě může vyústit do anafylaktického šoku. Neexistuje žádná přímá úměra mezi tíží alergické reakce na pyly a na potraviny. Často se však stává, že po skončení jarní pylové sezóny si alergik může znovu pochutnávat na jablcích. Pravidlem to však není.

Co zpravidla pomůže, je tepelná úprava potravin — kompoty, ovoce ohřáté v mikrovlnné troubě, sterilovaná zelenina. Ani to však neplatí na 100 %, zvláště u ořechů. Pražení burských oříšků na ploténce může agresivitu jejich alergenů dokonce zvýšit. Bílkovinná struktura alergenů odolává vysokým teplotám i u sóji, celeru a mrkve. Rovněž nesmíme zapomínat na to, že alergická reakce na potraviny nevzniká pouze jejich konzumací, ale je potřeba dávat pozor i při vaření. Promnutí očí potřísněnou rukou vyvolá reakci obdobnou! Léčba je podobná jako u ostatních alergických projevů — je nutno odstranit alergen vyvolávající potíže, lékem první volby jsou antihistaminika a často pomůže i alergenová pylové vakcinace.

Mgr. Hana Sochůrková

Nechcete přijít o další zajímavé články na téma zdraví? Přidejte se k nám a už Vám žádná novinka neunikne.

Přidat se k nám >>

 
 

Na našich internetových stránkách jsme upekli internetové sušenky - soubory COOKIES. K jídlu zrovna moc nejsou, ale zkvalitní Vaše nakupování... Rozumím »